Monday, 21 December 2009

Anna Nabila's 4th Birthday Party


Birthday gurl...
ABOUT a month ago we threw a small simple birthday party for Kakak on her 4th Birthday. Earlier, she celebrated her Birthday with her friends at her nursery. Million thanks to all who came and also thanks for all the well wishes and presents. May Allah bless us all...


Kakak is showing her gigantic handmade birthday card received from her teachers and frens...


Reading her birthday card with Emil...

While others were enjoying their snacks, kakak still couldn't take her eyes off the card, huhuuu....

Kepada kakak, Selamat Hari Jadi. Daddy, Mummy n Adik will always love u. Moga jadi anak yg solehah, moga hidup kakak senang dan dipermudahkan selalu, berjaya di dunia dan akhirat hendaknya. insyaAllah... Moga Allah sentiasa melimpahkan kasih sayang buat kita sekeluarga... The event went well. Alhamdulillah. We hope everyone has had a wonderful time, good foods and good laugh. These are some of the pictures of the simple party, lets have a peek, shall we? :D

Can u spot adik? He's vacuuming the house to make sure its super duper clean for the comfort of our guests, tengkiu adik...

Tetamu dah sampai... borak apa tu???

Eating time... dont shy-shy okey...

...wonder whats so funny???

Kids territory... who wants balloon, ask ammar... :D

Mummy n Daddy pun nak enterframe juga... :D

Happy Birthday to you Anna Nabila. Make a wish and blow the candles...

Kakak n Husna cut the cake...

Selesai majlis, kita lepak2 sekejap...

...and finally a special thanks to Auntie Wan for the following lovely video... :D

video

Again, thanks all...

***** *** *****


Friday, 11 December 2009

Dekorasi Belon Tanpa Helium

ENTRY sekarang ni pendek-pendek saja. Penyakit malasss nak update masih ada, tatau lah bila nak sembuh, huhuhuuu...
.
Kali ni aku nak ngajar korang cara-cara dekorasi belon yang ada class tapi menjimatkan. Ya, tuan-tuan dan puan-puan sekalian, kadang-kadang kita bess tengok orang buat birthday party anak-anak dengan menggunakan gas helium. Terasa grand pulakkan? Tapi nak beli gas helium tu adakalanya mahal lah pulak. Tambah pulak zaman ekonomi melecet ni... sebolehnya serba serbi nak cut cost kan? So camna cara nya korang boleh nak buat dekorasi ala-ala belon helium tapi menggunakan gas dari dalam perut korang yg boyot tu??? hehehee... ini lah cara nya, meh aku ajar meh...
.

Mula-mula tiup lah belon macam biasa - gambar hiasan.


Pastu suruhlah anak-anak anda menggosokkan belon2 itu kat rambut memasing. Diorang mesti suka sebab rasa macam satu permainan pulak.


Semua belon mesti kena gosok, tujuannya agar belon-belon tu ada caj statik.


Lepas tu korang letakkan bahagian yang bergosok tadi tu kat syiling rumah... dan dengan magiknya belon itu akan melekat dengan sendiri nya... waaaaaahhhh, kagum tak??


Haaa... kan nampak macam guna helium gas tu? Baru lah Grand kan?? Lepas tu boleh lah korang mula kan party, yeahhh kita ronggeng kiri kanan... yeaaaahhh... ronggeng sampai pagi!!!! hahahaaaa... :D
.
Cuba lah!
*Sila abaikan keadaan rumah yg mcm tongkang pecah!
.
***** *** *****

Tuesday, 24 November 2009

Drawings...

KENAPALAH malasss sangat nak membuat entry baru kat blog ni? Tertunggu tunggu juga bila la mood nak menulis ni nak dtg balik ya... Kali ni saja nak share gambar bawah ni... hasil lukisan kakak & adik. Kita mulakan dengan lukisan kakak. Katanya this is adik picture, and adik is crying... huhuhuuu...
.
Not bad uh? :D
.
Pastu giliran adik pulak... Memandangkan adik terlalu profesional, jadi adik telah melukis dengan begitu pantas dan begitu precise sekali. Tak sampai seminit dan lukisan adik pun siap... Sekali lukis terus jadi! Mmm... adik lukis gambar siapa lah agaknya???? Adik, whose picture is that?
.

This is Daddy! katanya...yeehaaaa....
.
Wow, so fantastic! Jadi daddy kasi two thumbs up untuk kakak & adik... hahahaa...
.
BRAVO! GOOD JOB!
.
***** *** *****

Saturday, 14 November 2009

CERPEN

SUDAH terlalu lama rasanya aku meninggalkan bidang penulisan cerpen. Teringat kawan kawan lama seperti Esma, Paque dan Razman. Seronok rasanya zaman itu. Bila ada semester break kami akan menghabiskan masa menulis beberapa buah cerpen. Bila dah siap, cerpen itu akan diposkan antara satu sama lain untuk dibaca dan dikomen. Ya lah, zaman dulu mana ada emel kan? So bila dah dapat panggilan talipon yg mengatakan dah pos, hari hari lah dok menunggu posmen, mcm tunggu surat chenta lagaknya.... susah hati kalau x nampak kelibat posmen, hahahaa... berdebar2 dan tak sabar nak baca cerpen member. Lama... lama sungguh lah aku tak menjadi cerpenis!

Paling seronok bila cerpen yang kita tulis tu di publish.. ayo... bangga tak terkata, walaupon bayaran yg di terima cumalah RM50-60 sahaja. Padahal kalau la ni aku baca balik cerpen-cerpen tu, nak tergelak pon ada... ntah hapa hapa. Ada juga aku cuba-cuba nak menulis balik tapi asyik sekerat jalan. Kalau dulu dalam masa 3 hari pun boleh siap satu cerpen la ni 3 hari tu belum tentu boleh siap satu muka. Semua ayat asyik tak kena.
.

Tahun lepas bulan 10 ada salji... taun ni tadak pon.... :(

Namun beberapa bulan lepas aku mendapat senaskah cerpen dari member lama aku ini. Cerpennya sering mendapat tempat kalau ada pertandingan. Cerpen baru katanya. Seronok pulak aku membaca lantas terdetik nak cuba-cuba menulis kembali walau pun dah berkali kali gagal. Kira macam ada motivasi la ni. Dengan penuh kesusahan... dan dengan ayat yang tonggang langgang... akhirnya aku dapat juga siapkan seketoi cerpen yang tak sepertinya yg pada mulanya tak tahu apa nak aku tajukkan. Namun selepas mendapat komen dan berdiskusi ngan mummy, aku pun letak tajuk KEMBALI. Nak paste sebagai entry baru tersangat lah panjang nya pulak, plus maluuuuu... hahahaaaa. So kalau sesapa terasa sudi nak baca aku alu alukan untuk klik sini.... jangan gelak kalau cerita ni ntah hapa hapa dan jgn salahkan aku kalau korang menguap 10 kali walau baru baca hanya satu perenggan, huhuuuu....

Sila lah ya...

*Watak dan jalan cerita semuanya rekaan sahaja, kalau ada persamaan, jgn perasan, itu kebetulan! hahaaa... :D

***** *** *****

Wednesday, 11 November 2009

POP UP

WEI sapa tau camna nak kasi side bar aku ni bila di klik link tu dia akan bukak kat new window?? Aku tak tau lah nak letak target='_blank' kat mana? sapa tau bleh tulun ka???

tengkiu.

***** *** *****

Tuesday, 10 November 2009

Selingan: Sama Tapi Tak Serupa

ADA seorang anonymous ni yang rajin mengunjungi this very the very humble blog yang tak sepertinya ini, telah berusaha menggandingkan dua gambar kat bawah ni dan kemudian mengemelkannya kat aku ~ tengkiu-tengkiu, saya hargai usaha anda :D... kemudian dia kata: awat lain bebenor... macam ayah dgn anak je... Ahak. Untuk pengetahuan, gambar kiri tu dah diambil lebih kurang sebulan lebih awal dari gambar yang sebelah kanan, yang baru je dirakamkan beberapa hari lepaih. Mmmm... musykil juga. Persoalannya, betulkah kedua-dua orang ini adalah orang yang sama??? Dia pasti ke? Sapa kata? Jadi untuk menerangkan keadaan yang sebenar maka jawapannya ialah........ drum roll please..... ceng ceng cenggggggggg...
.
.... anda tentu kan sendiri!
.
Tu dia... ala ala kuiz pulok!???? hahahaaa....
.
Sama tapi tak serupa...
.

Iya ke???
.

***** *** *****

Sunday, 8 November 2009

Horton Park - Children's Farm

Dah lama jugak kami tak ke carboot sale. Maklumlah, apa kelasss pegi carboot sale kan? kah kah kah, tu dia... statement nak kena hempok! mampossss. Hahaaa... acah ja, carboot sale lah tempat terapi minda kami... bukan di Harrods atau Selfridges ya! huhuhuuu... Bila ke carboot ni selalunya mummy dah bungkus bekal untuk kitorang punya lunch. Kali ni kejap ja kami kat sini, sebab tadak barang yg menggiurkan hati dan nurani, ahak. Kalau lah tahu lebih awal yg DBI: Tiada di Terengganu ada nak pesan barang, pasti aku akan meluru, menolak dan menyiku2 makcik2 kat situ untuk merebut piring2 hiasan, hehehee... Sebab dah tak tahu, so kami pun sekadar santai sahaja sambil aku menyanyi2 lagu Wind the Bobbinog dengan kakak... Dah tu kami pun blahlah dan decided cari sahaja tempat lepak untuk makan-makan. Tapi nak juga lah cari tempat lapang yg boleh adik ngan kakak berlari bebas.
.

Sini bleh beli souvenir, air, sandwich etc...


Daddy tetap nak jugak enterprame! :D
.
So jalan punya jalan ternampak signboard Horton Park ini. Apa lagi, pusing sterring terus deviate ke situ lah. La ni byk farm di UK ni sedang di landa dengan bakteria E-Coli so kawasan animal farm dia tu di tutup. Yang dia buka cuma bahagian playground dan picnic area dia sahaja. Canteek sangat lah kan. Bila dah tutup sebahagian maka caj dia pun jadilah tersangat murahnya, yeeehaaa. Tu yg aku suka tu, hahahaaa...
.

Come and visit the animals...


Kakak teruja tengok ayam!
.
Bila masuk ada slides, ada see-saw dah cukup mengujakan kakak dan adik. Ada juga banyak rumah mainan dan ada satu ruang yang ada banyak mini vehicles untuk bebudak cuba try test. Kakak dan adik berlari lari lah tak ingat dunia. Seronok sangat, tambahan pulak org pun tak ramai. Lagi lah dua beradik ni selesa conquer semua mainan-mainan kat situ.
.

Dah dapat lesen ke blum ni?

Motor plak...

Emm.. nak try apa lagi tu??

Ooo... trektor rupanya...
.
Kat sini pun banyak bench dan meja untuk org ramai piknik. Hat yg outdoor punya cam tadak sapa nak guna so apa lagi, kami pun meluru lah ke situ. Tambah pulak time kami pi tu ada birthday party kat bahagian indoor dia, tu yg lengang ja di luar. Bagusss lah kan... bleh kita soroo tanpa perlu risau org di kiri kanan.
.

Doa makan, walau pun mee hon dah nak abis dlm mangkuk... :D


See saw ikan... faberet tu...

Adik belasah popcorn... yummy!
.
Lain kali nanti kami ingat nak datang lagi bila masalah E-Coli tu dah dibendung. Bagus juga bawa kakak dan adik ke animal farm ini, boleh naik traktor untuk melawat kawasan yang boleh tahan juga luas nya. Kat sini juga ada indoor playground yang kami tak masuk pon, hat yg diorang arrange birthday event tu lah. Sebelum balik adik & kakak nak juga lagi main slides di situ... biar lah... 10 minutes only ok!
.

Kakak sliding next to supergirl! huhuhuuu...


Part of the playground... titi meniti.


Colourful slide...
.
Tak larat lah nak melayan sebab setiap kawasan tu kita kena supervise anak kita sendiri. Eh, sejak dua menjak ni aku dah tak berapa reti sangat lah nak menulis. Idea tu terbantut2... rasanya ini la sign of old age kut? huhuhuuu... dah payah rasanya nak buat karangan 3000pth perkataan, hahahaaa.. ayo! Sendiri nak baca pun letih siap boleh bersambung2 ya? gilak!
.

Pondok bawah pokok epal...

Saki baki flower masih ada...
.
Ikan keli di tengah kolam,
Jumpa lagi.... Chiow Kwai Lam!

.
***** *** *****
.

Wednesday, 28 October 2009

Kami Khatam Quran

YAAAAaa... akhirnya cerita tertangguh sudah mari. Majlis khatam Quran ini sebenarnya dah di buat pada puasa yg ke-28 yang lalu. La ni syawal pun dah abis dah kan... so nak mengembalikan nostalgia majlis khatam Quran ni aku rasa kita perlukan khidmat pari-pari untuk membawa kita semula ke bulan posa...
.

Ting!!!!
.
Maka screen komputer pun menjadi kabur. Berkelip kelip dengan bintang2 yang berputar putar. kemudian perlahan lahan ia menjadi terang kembali. Sedar sedar perut berkeroncong. Eh! Bulan puasa kah ini?? Tu dia... kita dah balik ke bulan Ramadhan! hahahaaa...
.
Pada bulan Ramadhan 1430H yg ini aku join group tadarus MSD yg di ketuai oleh ustaz Erfino dan akhirnya pada malam ke 28 Ramadhan kami pun berjaya lah habis membaca senaskah al-Quran. Walaupun aku ada juga lah skip beberapa muka surat, maklum lah... ponteng. Ops! hahahaaa.... So helaian yang aku tak baca tu, kira the congregation tolong bacakan lah, boleh begitu? Boleh lah ya...
.
Bersama Ustaz Erfino selaku lead vocal tadarus 1430H... kanan tu Hj Zainal, org kuat surau MSD... :D
Satu dah start nak ngaji, satu tak abis makan lagi... huhuhuuu...
.
Majlis dibuat ala ala tema orang kawin sekarang ni: Sederhana tapi meriah! Pelik jugak, ada ke sederhana tapi meriah ni??? Selalunya bila dah meriah, tak da nya nak bersederhana. Nak gantung itu ini, pakai duit. Baju nak lip lap pakai duit... bunga telur nak grand grand, pakai duit lagi... last last pengantin kena pulak berutang dengan bank dan koperasi... Fuyyoooo sederhana nyaaaaa, piiiraaaaah! hahahaa... tapi majlis kami ni betoi sederhana dan meriah... betoi.... tak tipu punyer!
.
Bunga telur dan kuih hijau yang special, ada cendol dlm dia... sedap wa cakap lu...
.
Ok, back to majlis khatam! Masa aku datang ke majlis tu ustaz tengah mendendangkan sebuah lagu nasyid yang tidak lah aku ingat tajuknya. Ngam ngam lagu tu abis, kitorang pun buka lah posa bila Hj Zainal seperti biasa mengalunkan suara merdunya mendendangkan azan maghrib. Makan kurma dan beberapa potongan buah buahan tempatan!
.
Alhamdulillah... ramai mai memeriah...
Silaturrahim ini harap kekal dan bertambah erat hendaknya...
.
Sejurus selepas solat magrib kami pun soroo besar buka posa. Lauk pauk special kali ni, macam macam ada. Sampai buleh juling biji mata! hahahaa... hat tu aku exaggerate ya! Bila dah kenyang baru lah masing masing ada tenaga & bersedia untuk mem-projek-kan getaran suara yang lemak lemak manja! ahak. Majlis pun bermulalah... Kami duduk dalam bulatan dan kali ini aku dengan tak malunya mengambil kedudukan di atas stage! tu dia, tanak kalah... hahahaaa... sebenarnya mencari dinding maklumlah dah tua dah aku ni. Kaki, pinggang cepat lenguh, huhuhuu... dan secara kebetulan pulak aku dok sebelah VIP pengarah MSD En. Nazri. :D
.
Comelkan yg pakai baju biru tu... ahak :D
.
Bila semua dah sedia, dah di energizekan dengan hidangan yg istimewa, kami pun ramai2 baca ayat ayat lazim. Bukan main lagi falseto dan vibrato... apa yg dipelajari sepanjang bertadarus cuba di applikasi kan. Bagus bagus semuanya... bravo! Habis sampai surah al-fatihah, Ustaz Erfino dan Ustaz Din pun mulakan lah dengan sebuah dendangan. Biasa aku dengar time khatam Quran, kalau dak silap aku tu doa khatam la kot. Bukan marhaban tapi macam marhaban lah bunyi nya. Paham2 sendiri lah ya... yg lirik dia ada sebut: Allah hummar hamna bil Qurrrrannnnn... camtu lah lebih kurang, ada tau? Tatau kalu buat buat tau dulu, lepas ni nanti pi tanya ustaz2 kat tempat korang ya! hahahaa... Tak pon pi bukak belakang Quran, selalu ada. .
.
Tajwid betoi dak tu... takpa, ustaz tolong cover! huhuhuhuuu....

Jemaah wanita ustazah cover, hehehee....
.
Tak sangka aku jemaah perempuan sungguh berusaha membuat masakan pulut kuning dan juga bunga telur. Siap bunga rampai... ada sweets untuk kanak2... rajin sungguh lah. Di majlis khatam ini hati sangat lah berbunga dan rasa sangat berbangga kerana dapat mengkhatam satu Quran. Syukur. Seronok. Perasaan tu bess lah. Dedolu masa bebudak dah penah khatam dah.. masa tu kakak aku kawin, dok atas pelamin dan ngajilah, tapi perasaan tu berbeza bila kita khatam dalam keadaan kita faham akan nilainya. Alhamdulillah... tapi kalau bukan bulan Ramadhan, ada tak kekuatan nak membuka Quran mengaji?. Kalau ada aku nak ucapkan Syabbbaaaaasss Sabb, syabbbasssss! Tapi aku ni... huhuhuuu.... Harapnya dengan ada nya training masa bulan posa lepas, akan adalah kesuburan dalam diri untuk terus mengaji dan memahami isi kitab suci kalam Allah ini. Nak istiqomah tu bukan mudah... niat ada, minyak dah boh, tapi apsal enjin semput???
.
Group wanita di ketuai Ustazah Anis dan group jejaka tampan diketuai ustaz Erfino dan Ustaz Din... :D.

Ustaz Din mengagih-agihkan bunga telur kepada semua yg hadir...
.
Pada majlis tu ramai juga yang hadir, Alhamdulillah. Walau kedatangan itu tidak bersenarai, tapi lagi ramai lagi lah baik dan ia menaikkan lagi semangat. Sesungguhnya majlis begini memang elok kita hidupkan. Majlis begini memang perlu mendapat sokongan. Kadang kadang pelik juga, majlis ilmu, percuma pulak tu, masih sukar mendapat tempat di hati kita. Program berbayar, laju ja kita ke depan memeriahkan... Kenapa ya? Entah lah... jangan kata orang, aku pun sama juga. Mungkin sudah tiba masanya kita berubah untuk memberikan lebih komitmen dalam hal hal begini. So wokeh... itu ja lah al-kisahnya kali ini.
.
Dah, Moh ngaji!
.
***** *** *****
.